Wat is het verschil tussen native en branded content?

branded content versus native content

Wie zich in de wereld van contentmarketing waagt, wordt om de oren geslagen met allerlei onbekende termen en buzzwords. Een advertorial, sponsored content, branded content, native content, … wat is het verschil? We zetten de belangrijkste termen graag voor je op een rijtje.

 

Contentmarketing

Contentmarketing is in feite de overkoepelende term waaronder verschillende formats hun plek vinden. Om onderbouwd aan contentmarketing te doen, heb je een duidelijke strategie nodig met afgebakende doelen. Je kan gaan voor brand awareness, paginabezoeken voor je webshop of een beter afgebakende doelgroep op sociale media, maar ook voor leadgeneratie of stijgende verkoopcijfers. Afhankelijk van je doel en strategie, kies je de formats die geschikt zijn. Contentmarketing is de tegenhanger van pushcommunicatie zoals klassieke advertentie, reclame of radio of tv. Je lokt je doelpubliek naar jouw inhoud in plaats van je boodschap door zijn neus te boren.

 

Branded content

Als je kiest voor branded content, is het belangrijk dat je inhoud geen uitgesproken commerciële boodschap bevat. Je focust je tekst, audio of video dus niet op je verkoopspraatje of je bedrijf, maar zorgt voor relevante inhoud die verband houdt met jouw producten of diensten. Entertainment, emoties en informatie voor de doelgroep zijn het uitgangspunt, niet de commerciële boodschap. Branded content kan elke vorm hebben: tekst, videoclip, gif, reclamefilmpje of een afbeelding.

 

Heb je bijvoorbeeld een webshop met allerhande klusgereedschap, dan kan je een blog starten met artikels rond bouwen en verbouwen of doe-het-zelftips en advies. Dat is relevante én nuttige info voor jouw doelpubliek en de link met je webshop leggen de klussers vervolgens zelf wel. Branded content wordt steeds geschreven door de eigenaars van het platform waarop het verschijnt. Dat kan jouw eigen website zijn, maar ook een van derden. In dat laatste geval laat je het uitwerken van de content over aan de eigenaars van die website. Met je webshop vol klusgereedschap kan dat bijvoorbeeld de blog van Livios zijn.

 

Sponsored content

Sponsored content is bijna hetzelfde als branded content, maar het wordt steeds door de adverteerder zelf uitgewerkt. Jij levert dus een afgewerkt blogbericht, video of podcast aan het platform waarop je het wil laten verschijnen. Het is dan ook aan jou om ervoor te zorgen dat je content naadloos aansluit bij de stijl en vorm van het platform.

 

Native advertising

Native advertising is een vorm van branded content. Ook hier is het dus de bedoeling om je commerciële boodschap te verpakken in nuttige of entertainende content. Je kan daarbij opteren voor branding, door je bedrijfsnaam te linken aan het thema van de blog, of voor SEO-doelen. Zo kan native advertising een manier zijn om meer backlinks naar je eigen website te genereren.

 

Advertorial

In tegenstelling tot bovenstaande vormen van contentmarketing, heeft een advertorial een zeer duidelijk commerciële boodschap, zelfs als de inhoud sterk lijkt op de andere contentvormen van het platform. Advertorials worden ook wel publireportages genoemd en je ziet ze vooral opduiken in kranten en tijdschriften. Dan hebben ze de vorm van een krantenartikel, ook al zijn ze niet door de journalisten geschreven. In het geval van de webshop voor klusgereedschap kan het bijvoorbeeld gaan om een interview met de zaakvoerder over de geschiedenis van het bedrijf. De opdrachtgever betaalt het medium om zijn tekst te publiceren en kan de tekst ook via meerdere kanalen laten publiceren.

 

Brand journalism

Brand journalism is een vorm van PR waarbij een merk op journalistieke manier verslag doet over zichzelf. We hebben het dan over “nieuws” over je bedrijf op je eigen website plaatsen. Vaak hoor je hierbij ook de term “employer branding” vallen. Nieuws over je bedrijf communiceren naar de buitenwereld is namelijk een belangrijk onderdeel van een goede strategie voor employer branding.

 

Klaar om jouw branded content te verspreiden via de kanalen van De Roze Doos? Neem dan snel contact op met onze sales!

 
Scroll to Top